Dans som uttrykksterapi

Jeg er i min terapi veldig inspirert av teateret i Epidauros og Tempelet for Asklepios fra antikkens Hellas, som er på UNESCOs liste over verdensarvsteder.

Jeg har utarbeidet en egen arbeidsmåte utifra datidens tro på at kunst og teater kan ha en helbredende virkning både på utøvere og tilskuere.  Kunst og uttrykk kan formidle innsikt det menneskelige psyket og gi en bedre forståelse for  egne og andres psykologiske og fysiske prosesser. 

Som utøvere av terapeutisk dans kan vi komme i kontakt med gamle traumer som er låst fast i kroppen. I kreativ utfoldelse kan vi uttrykke de  låsninger som hemmet oss. I den kreative prosessen kan vi frigjøre utdaterte tankesystemer og repetetive, negative programmer.

Vigdis

Ekstatisk MedisinDans

Hva ville skje hvis du virkelig ga slipp på kontrollen? Hvis du lot deg føre til det stedet der du er helt på nåde av ditt eget hjerte og hvor din ekstase fører din sjel og kropp hjem? Vi har en inngrodd frykt for å overgi oss til det ukjente, til de kraftige bølgene av vår egen lidenskap og ild. Er du villig til å gå ut av din egen skygge? Har du motet, viljen og styrken til å synke dypere inn i deg selv og din egen gudommelige kjerne?

Gjennom en innvielse (fordypelseprosess) trigger vi hvert chakras emosjonelle blokkeringer opp til overflaten. Bevegelsene på det indre og ytre plan framkaller emosjonelle reaksjoner. Fortrengte følelser erkjennes, bearbeides og slippes fri via ekstatisk dans. Våre kropper forløser under denne prosessen stagnerte følelser & trosmønster som blokkerer våre chakra.

Zabalam TerapiDans er BEVEGELSE eller HANDLING med intensjon om å transformere tung energi til lett, mørke til lys, motstand til akseptanse, krig til fred, frykt til trygghet og sykdom til helhet.

Vi lar kroppen føre vei til befrielse og healing om kan manifisteres via en rituell dansereise, en mystisk bønn med mudras, en aktiv meditasjon, en sang, mantra, en trommereise. Ritualet har en intensjon å oppnå erkjennelse, frigjørelse og healing.

Våre kropper er naturlige, hellige redskap, farkoster til endringer i bevissthetstilstanden. Vi kan skape hellige rom og forkroppslige og manifestere healing på alle plan, for holistisk helse og jording. Vi kan bearbeide traumer via bevisst pust og bevegelse og således frigjøre oss fra negative tanke og reaksjonsmønster. 
Vi kan oppnå frihet gjennom bevegelse.

~With love Vigdis

Ekstatisk Dans

Ekstatisk dans är en form av dans där dansarna, utan att behöva följa specifika steg, överger sig till rytmen och rör sig fritt dit musiken tar dem, vilket leder till trance och en känsla av extas.

Ekstatisk dans har praktiserats genom historian,  inklusive i klassiska tider av efterföljare av vinguden Dionysus. I den gamla och utbredd övningen av shamanism används extatisk dans och rytmisk trumming för att förändra medvetandet. Shamaner har i alla tider använt olika tekniker för att uppnå transtillstånd /ekstas för att företa inre resor till andra världar, där de hämtar hjälp från andliga vägledare och kraftdjur. Ekstatiska danser är också kända från religiösa traditioner runt om i världen, inklusive Sufi dervishes; från Nigeria, Marocko, Ghana och Senegal, och Candomble i Brasilien, härrörande från afrikanska traditioner.

Medvetna dansare beskriver ekstas som känslan av enhet med andra och en starkare koppling till sina egna känslor. Ekstatisk dans fungerar som en form av meditation, som hjälper människor att hantera stress och uppnå sinnesro. Det ger en tillfäldig frihet från de inlärda tankar och mentala programmer som annars begränsar vår förståelse av Självet.

TerapiDans
Zabalam tm är et antal tekniker baserade på uråldrig kunskap om vit tantra och kundalini.  Jag kanaliserade Inanna, nattens og underjordens drottning från Sumerisk mytologi, och utabetade sedan  Zabalam som gestaltnings- och uttrycksterapi i 2015.  

Inanna  visade mig  hur viktigt det är att vara jordad och integrera  den emotionella, fysiska, mentala och spirituella kroppen till en helhet. Jag lärde mig efter många års kamp mot kroppen att vara jordad i min mänsklighet och äga min sårbarhet. Jag lärde mig att acceptera min kropp och ge den kärlek med hälsosam kost och rörelse.

Jag började fråga min kropp vad den försökte säga mig och vad den behövde. Jag  slutade att fly från kroppens signaler och arbeta för att vara  jordad i kroppen. Fysisk närvaro och jordning är speciellt viktigt mot den nya tiden i 5. dimension då väggarna mellan världarna blir tunnare och vi blir mera sensitiva för energier.

Zabalam består av och rörelse som et reningsritual - en metamorfos för att uppnå katarsis.  Katarsis är ett grekiskt ord med betydelsen "rening" eller "rensning".  Begreppet användes av Aristoteles som menade att tragedin renar oss. Katarsis är definitionsmässigt det plötsliga känslomässiga klimax eller sammanbrott bestående av en överväldigande känsla av förnyelse, av nytt liv. Man kan tala om katharsis för att beskriva en omvälvande , transformerande och helande process/metamorfos som leder til insikt om det egna självet . Man kan sedan vidareföra denna insikt  till att även gälla andra männsikor. Man förstår bättre det mänskliga psyket.

Man kan i ekstas eller i et transtillstånd lägga bort rädslor och således tillåta sig att återuppleva känslor som uppstått i samband med en traumatisk upplevelse.  I ekstas kan vi lättare få kontakt med känslor som förknippas med en traumatisk upplevelse och således avreagera oss via dansens uttryck. Man överger sig till känslorna i en trygg atmosfär, man skapar ett heligt rum för healing. Känslan som uppstår genom förståelse och insikt skapar en känsla av helhet och eufori.  Man flyr inte längre från sina känslor utan integrerar de i helheten av vem man ÄR.

Den renande processen i ekstatisk dans är även relaterat til att använda kroppen som redskap för att manifistera glädje och helhet. Kroppen renas när man svettas, blodcirkulationen ökar, vitala organ får mera näring , endorfiner friges och man känner sig i et flöde av goda vibrationer. Ekstatisk dans är beroende av att man låter tankarna vila och overger sig til den kosmiska rytmen.